Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 2000 души с недостатъчен стаж за пенсия ще могат да се пенсионират

Парите

2000 души с недостатъчен стаж за пенсия ще могат да се пенсионират

2000 души с недостатъчен стаж за пенсия ще могат да се пенсионират - Tribune.bg
Снимка:

След дебат продължил над два часа, народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Това стана със 131 гласа „за“, 31 гласа „против“ и 38 гласа „въздържали се“.

Със законопроекта се предлага периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Според вносителя целта на предложения законопроект е допълване на дефиницията на понятието „действителен стаж“ в § 1, ал. 1, т. 12 от Допълнителните разпоредби (ДР) на Кодекса за социално осигуряване (КСО) – периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл. 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ) да се зачитат за действителен осигурителен стаж при пенсиониране.

Предлаганите промени ще дадат възможност на около 2 хиляди лица с недостигащ около две години осигурителен стаж да се възползват от правата за пенсиониране по чл. 68, ал. 3 от КСО.

Годишно по този ред придобиват право на пенсия около 10 хил. лица. При среден размер на получаваната пенсия 314,50 лв. се очаква средномесечният допълнителен разход за тях да бъде в размер на 629 хил. лв., а на годишна база увеличението да бъде малко над 7,5 млн. лв., която сума няма да застраши финансовата стабилност на Фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети пенсии, стаж
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети