Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 2000 лв. средна заплата в София след 4 години

Парите

2000 лв. средна заплата в София след 4 години

2000 лв. средна заплата в София след 4 години - Tribune.bg
Снимка:

След 4 години средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничеството със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, пише „24 часа“.

В момента в София средната заплата е малко над 1700 лв. От ИПИ посочват, че има значителни различия в заплащането между отделните икономически дейности. Няколко водят чувствително – ИКТ, държавното управление и аутсорсингът, а земеделието, хотелите и ресторантите не са достигнали средно брутно месечно възнаграждение от 1000 лева. Според прогнозата на ИПИ до края на 2023 г. в ИКТ сектора средната заплата ще стигне близо 4000 лв., а единствено в туризма ще е под 1000 лева.

Постепенното изчерпване на свободния трудов ресурс в столицата личи доста ясно от динамиката и състоянието на безработицата, посочват още от института. Към края на 2018 г. броят на безработните е намалял до едва 13 хиляди, а висшисти без работа почти няма. Изменение имало и във възрастовата структура, като делът на лицата под 44 години без работа намалява.
Прогнозата е, че ако столицата разширява значително заетостта си в близко бъдеще, това няма да е за сметка на настоящите безработни, а чрез привличане на работници от други области или активиране на хора, които в момента са извън работната сила.

За разлика от повечето области на България, където преобладават заетите със средно образование, в София висшистите са мнозинство. Но имало ръст на заетостта и при хората с основно и по-ниско образование, което донякъде може да се обясни с изчерпването на по-квалифицираните кадри и със съживяването на строителството.

Според прогнозата на ИПИ в следващите 4 г. ще има значителен ръст на заетите на възраст между 60 и 64 г.

Само търговията и здравеопазването губели заети в София през последните години, в търговията имало най-много работещи - почти 140 хиляди души към края на 2018 г. На второ място са информационните и комуникационните технологии. Те заедно с аутсорсинга добавят най-много нови работни места. По-чувствителен ръст имало и при финансови и застрахователни услуги и при операциите с недвижими имоти. Прогнозира се чувствително увеличение на заетите в ИКТ, аутсорсинга и индустрията.

Сред студентите в София най-голям интерес имало към специалността “Бизнес и администрация”, също и към информатиката и техническите специалности. Увеличава се интересът и към професионалното училищно образование в областта на високите технологии.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати