Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 201 млн. лв. ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества

Парите

201 млн. лв. ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества

201 млн. лв. ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества - Tribune.bg
Снимка:

201 милиона лева ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества вследствие на намаляването на цената на газа, каза пред NOVA министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„В момента, в който „Булгаргаз“ възстанови средствата в брой на своите клиенти – топлофикационните и газоразпределителните дружества. Съгласно закона в 30-дневен срок те трябва да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им много ясно да обозначат както съответния период и съответното намаление. За абонатите, които заплащат сметката си на месечна база с първата възможна фактура ще бъде направено приспадане на дължимите суми. Ако сумата е по-голяма, то приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. А тези, които плащат на годишна база, ще бъде направено изравняване чрез изравнителна сметка. Там те ще могат да видят сумата, която ще им бъде приспадната от сметките", обясни тя.

Енергийният министър уточни, че с промените на Закона за енергетиката няма да поскъпнат тока, топлата вода и парното. По думите ѝ създаването на държавна петролна компания ще гарантира реални цени на горивата. Ако законът бъде приет мрежата от държавни бензиностанции ще бъде изградена до 2 години. Тя ще има 100 обекта.

Според нея мерките, които са взети в навечерието на пандемията от коронавируса са били навременни и адекватни. "26% от клиентите на електроразпределителните дружества се възползваха от възможността и си платиха сметките в удължения срок", каза тя.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема