Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 2022 беше годината с най-големия дефицит от 12 години насам

Парите

2022 беше годината с най-големия дефицит от 12 години насам

2022 беше годината с най-големия дефицит от 12 години насам - Tribune.bg

Бюджетният дефицит на страната достигна рекорд - 4.5 млрд. лв. Това показват прогнозните изчисления на финансовото министерство, предаде БНТ.

Това означава, че дефицитът на страната е 2.9% от БВП. Положителното е, че той покрива изискванията на Пакта за стабилност и растеж и вероятно няма да бъде пречка за присъединяване на страната към еврозоната след една година.

Отчита се добро изпълнение на приходите по консолидираната фискална програма (КФП). Прогнозата за декември м. г. показва, че приходите, помощите и даренията по КФП са близо 65 млрд. лв. От тях 3.8 млрд. лв. са еднократни - свързани с компенсацията на високите цени за електроенергия на небитовите абонати. Окончателно през ноември приходите са били над 56 млрд. лв.

Прогнозните разходи в последния месец на 2022 г. са почти 63 млрд. лв. без над 3 млрд. лв. за компенсации за тока на бизнеса. За ноември разходите са почти 57 млрд. лв. Фискалният резерв намалява с близо милиард лева през декември спрямо предходния месец.

От Министерството на финансите обаче посочват, че липсва устойчива промяна в икономиката, която да доведе до трайно нарастване на бюджетните приходи. От ведомството отбелязват още, че усвояването на европейските фондове е слабо, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост. Припомняме, че в края на 2022 г. в хазната влезе първия транш по ПВУ за 2.7 млрд. лв.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети 2022, дефицит, пари
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати