Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 270 млн. евро са похарчили български и гръцки туристи през 2019 г. в Одрин

Парите

270 млн. евро са похарчили български и гръцки туристи през 2019 г. в Одрин

270 млн. евро са похарчили български и гръцки туристи през 2019 г. в Одрин - Tribune.bg
Снимка:

Те пристигат в града най-често през почивните дни и харчат средно по 100 евро

270 млн. евро са похарчили български и гръцки туристи през 2019 г. в Одрин. Турският граничен град Одрин се радва на нарастваща популярност сред гръцките и българските туристи, пише „Сабах”. Те пристигат в града най-често през почивните дни и харчат средно по 100 евро - забележителен принос за националната икономика.

Намиращият се в Северозападна Турция град Одрин се е превърнал в любима дестинация за посетители от двете му съседни гранични държави, пише БГНЕС. Само през 2019 г. той е посетен от около 2,74 млн. гръцки и български туристи, заяви ръководителят на местната търговско-промишлена палата.

Оказва се, че българите и гърците се отправят към Одрин, за да се възползват от конкурентните цени и висококачествените стоки в Турция. Местните посетители от околните градове създават допълнително оживление в града, особено в почивните дни.

Една от основните причини за тази вълна от туристи е нестабилността на валутните курсове, довела до рязък спад на турската лира, което прави турските стоки много по-привлекателни за туристите.

Председателят на Търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зъпкънкурт посочва, че през 2019 г. българските и гръцки туристи, дошли да пазаруват в града са похарчили 270 млн. евро, като по този начин са генерирали сериозен приток на чуждестранна валута.

През 2019 г. е отбелязан значителен скок в броя на гръцките и българските туристи. „Нашите търговци и туристическите компании са доволни. Имайки това предвид, ние си поставяме за цел да приемем 5 милиона гръцки и български туристи през 2020 г.”, заяви шефът на камарата.

По данни на граничните служби, през 2019 г. Одрин е бил посетен от около 2,17 млн. български и 570 382 гръцки туристи.

Българските и гръцките туристи пътуват самостоятелно или с организирана туристическа група.

Предпочитанията им за пазаруване са разнообразни– от текстил и готови дрехи до различни хранителни продукти и козметика.

Напливът от посетители е довел до отварянето на много нови магазини. Любопитен факт е че със съдействието на местната власт, търговците в града посещават безплатно курсове по български и гръцки език, които ще продължат през цялата година. За да привлекат клиенти, те вече са започнали да превеждат и уебсайтовете си на български.  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати