Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 30% по-скъпи яйца у нас от началото на годината

Парите

30% по-скъпи яйца у нас от началото на годината

30% по-скъпи яйца у нас от началото на годината - Tribune.bg
БГНЕС

Яйцата у нас са поскъпнали с 30% от началото на годината. Причината е ръстът на цените на фуражите, горивата и електроенергията. От бранша алармират, че очакват производителите да намалеят. Секторът настоява за адекватна помощ от страна на държавата.

„Не вярвам да имаме дефицит на яйца. Изправени сме обаче пред няколко предизвикателства. Инфлуенцата по птиците в Европа покоси десетки ферми. Ако у нас не се вземат адекватни мерки, ще се случи същото. Има много евродирективи, които бяха подменени в последните години”, обясни пред Нова телевизия собственикът на яйцеферма Иван Ангелов.

Ковид пандемията и войната в Украйна са факторът за повишението на консумативите, обясняват и от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Не изключват поскъпването да продължи и през следващата година.

„Преди купувахме фуражите на около 600 лв. за тон, в момента струват 1200 - 1250 лв за тон, което е 100% инфлация. Токът е към 300%“, пресмята Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство пред БНТ.

Според данните на асоциацията всеки ден в България се произвеждат около 5 милиона яйца.

Консумацията дневно достига до три милиона, а останалата част се изнася. За разлика от други страни, у нас недостиг на яйца у нас не се очаква.

Според проучвания на асоциацията 10% от промишлените производители у нас ще преминат към друга сфера или ще се откажат от бизнеса, тъй като в момента работят на загуба. Затова настояват държавата да осигури кризисно подпомагане

„Първият текущ проблем в последните 5-7 години, това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че държавата все още е длъжник на българските производители“, казва Иван Ангелов- собственик на ферма.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети яйца, цена
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети