Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 30% ръст отчита Софийска стокова борса

Парите

30% ръст отчита Софийска стокова борса

30% ръст отчита Софийска стокова борса - Tribune.bg

Сделки за 345 млн. лв. са сключени през 2018 г.

На Софийската стокова борса (ССБ) са реализирани сделки на обща стойност над 345 млн. лв. през отминалата 2018 г. За сравнение през 2017 година са реализирани сделки за 266 млн. лв., което представлява близо 30% ръст на годишна база, коментираха експерти от борсата.

Изпълнителният директор на ССБ Васил Симов подчерта, че за последните три години е отчетен възходящ тренд. Той посочи, че броят на регистрираните сделки също бележи ръст от 30%, като те са достигнали 999 броя.

„2018 година беше доста разнообразна, имаше стоки, които повишиха цената си с 20-30%, което доста над инфлацията, допълни Симов.

Борсата търгува в три подкръга – индустриални, хранителни стоки и зърна. Най-голям процент заема търговията с индустриалните стоки, което формира над 96% от оборота или над 326 млн. лева. Търговията с хранителни стоки е била сравнително ниска.

В началото на миналата година средната цена на суровия петрол на международните пазари беше 67,62 долара за барел и достигна към настоящия момент 54,91 долара или понижение от 19% на година, отбелязват от ССБ.

Цената на зърното на борсата запази ценовите си нива от края на 2017 година, които бяха между 270-290 лева за тон без ДДС. В края на годината цените се запазиха в диапазона между 270-280 лв./тон без ДДС.

От борсата обявиха, че работят по нова търговска платформа за търговия. В момента тя е подложена на тестове и трябва да заработи от февруари.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети пари, сделки, стоки

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати