Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 3,8% ръст на БВП и 8,4 % ръст на разходите за труд на отработен час през 2019

Парите

3,8% ръст на БВП и 8,4 % ръст на разходите за труд на отработен час през 2019

Снимка:

Прогнозата е на Асоциацията на индустриалния капитал

3,8% ръст на БВП и 8,4 % ръст на разходите за труд на отработен час през 2019 г. Тази прогноза правят от Асоциацията на индустриалния капитал

„Прогнозата за икономическия растеж на България през 2019 година, която Асоциацията на индустриалния капитал направи  през октомври месец, е на базата на анкета сред своите членове. Това са прогнозите, които са направени на база на нашия модел и на ежегодната анкета сред членовете“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев по време на Български икономически форум 2018 – „Предприемачество и икономически растеж“.

„България има една добра стабилност, която е необходимо условие за развитие на икономиката, за привличане на инвестиции. Имаме стремеж към един балансиран бюджет, който в последните години всъщност е на излишък, макар и да се планира с малък дефицит. Разбира се, нашите препоръки са да се използва икономическия цикъл за трупане на резерви и правене на реформи, които да позволят при обръщане на икономическия цикъл, да се понесе по-леко кризата. В това отношение ние имаме определени препоръки“, обясни той.

По думите му, предизвикателствата пред България по отношение на макроикономическите реформи през 2019 година са свързани до голяма степен с нашия стремеж за членство в  „чакалнята“ на Еврозоната, а също така и с по-бързото ни движение към членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„В това отношение също има набелязани конкретни стъпки, свързани с по-доброто управление на държавните предприятия. Това е един сериозен проблем. Според нас той може да се преодолее чрез листване на борсата на големите държавни предприятия, било то чрез увеличаване на капитала или чрез продажба на миноритарен пакет, с което да се подобри тяхното корпоративно управление, прозрачността, съответно да има един професионален мениджмънт, който да не зависи от конкретната политическа конюнктура“, подчерта Васил Велев.

 „България преди две години беше в топ 10 по икономически растеж, сега е след десето място. Изпреварват ни повечето централни и източноевропейски страни. Съответно растежът, който България постига е значително по-висок от средния за Европейския съюз и е горе - долу колкото е растежът на световната икономика. Ако искаме да подобряваме позицията си в света, трябва да ускорим растежа. Ние се приближаваме до Западна Европа, но Източна Европа тича по-бързо от нас. Тоест страните, с които сме били приблизително на едно икономическо равнище преди 30 години, днес са се откъснали значително. Успокояващо е, че Западните Балкани са все пак след нас“, уточни Васил Велев.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив