Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 42 млн. вкарва в банка в Москва служебният кабинет в последния си ден

Парите

42 млн. вкарва в банка в Москва служебният кабинет в последния си ден

42 млн. вкарва в банка в Москва служебният кабинет в последния си ден - Tribune.bg
Снимка:

България да увеличи вноската си в Международната инвестиционна банка с 42 млн. евро, реши служебното правителство на последното си заседание, преди да предаде управлението на редовния кабинет на четворната коалиция в понеделник, съобщи „24 часа“.

Премиерът Стефан Янев изненадващо свика извънредно заседание на Министерския съвет в неделя вечерта, след като вече бе насрочено заседанието на парламента за понеделник, което трябва да одобри новото правителство. Дневният ред на извънредната сбирка на служебните министри включваше 4 точки, три от тях с вносител министъра на финансите Валери Белчев.

Увеличаване на вноската на България в Международната инвестиционна банка бе едно от решенията, предложени от Белчев. Внасянето на сумата е част от програмата за увеличаване на капитала на базираната в Москва банка, като до момента България е дала 123 млн. евро и сега е вторият по големина акционер в банката. Увеличаването на българската вноска в банката трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Международната инвестиционна банка е основана през 1970 г. като банка на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) на тогавашните социалистически държави. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

В момента банката отпуска кредитни линии за бизнес проекти. Според информация на финансовото министерство България ще търси диверсификация и увеличаване на своя кредитен портфейл до 250 млн. евро до края на 2022 г.

България започва и подмяна на своя представител в Международната инвестиционна банка, реши още служебното правителство.  


Топ новини

виж още