Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 70 млн. лв. помощи за туризма отиват за следващата година

Парите

70 млн. лв. помощи за туризма отиват за следващата година

Снимка:

70 млн. лв. помощи за туризма, гласувани от миналото Народно събрание, отиват за следващата година, съобщи travelnews.bg.

„Има голяма вероятност 40 млн. лв. от тях да бъдат изцяло загубени и върнати в бюджета“, съобщи за изданието  Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

Първата програма от 30 млн. лв. за подпомагане на бизнеса вероятно ще бъде отворена за кандидатстване от утре, 19 ноември 2021 г. Подаването на заявления ще става през Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), която е към Министерския съвет. Тя ще бъде отворена за 10 календарни дни.

„След това проектите на всички кандидатствали трябва да бъдат оценени от комисия в рамките на един месец“, посочва Павлина Илиева. По думите й целта е до края на годината да бъде издадена заповед на министъра на туризма за класирането и одобрените за финансиране фирми. Средствата от 30 млн. лв. ще бъдат пропорционално разпределени между одобрените кандидати. Реално парите ще бъдат отпуснати през януари 2022 г. По тази програма могат да кандидатстват около 44 000 фирми, но вероятно на условията ще отговорят само около 5500.

Необходимо изискване за получаване на безвъзмездните средства е тези предприятия да имат спад на оборота през 2020 г. с най-малко 30 на сто в сравнение с 2019 г. Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления.

Втората схема от 30 млн. лв. за ликвидна подкрепа на туризма все още не е внесена за одобрение в МС от Министерството на туризма. След това трябва да бъде внесена за нотификация в Европейската комисия, която трябва да я одобри за около един месец. Същото се отнася и за помощта от 6 млн. лв. за туроператорите и туристическите агенти, както и оставащите 4 млн. лв. за екскурзоводите.

„Реално вече до края на годината средствата не могат да бъдат одобрени от ЕК, пуснати за кандидатстване и одобрение на фирмите“, обясни Павлина Илиева. Тя предупреди, че парите не могат да бъдат прехвърлени за следващата година.

В допълнение има още 5.2 млн. лв. за туроператорите, които останаха неусвоени от предишните схеми. Министерството на туризма вече ги е върнало в бюджета на държавата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема