Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 75% от българите имат затруднения да свържат „двата края“

Парите

75% от българите имат затруднения да свържат „двата края“

75% от българите имат затруднения да свържат двата края - Tribune.bg
Снимка:

Повечето българи изпитват затруднения да свързват „двата края“, показват данните от проучване на Националния статистически институт (НСИ). 75% от хората признават за финансови затруднения в една или друга степен.

Сънародниците ни, които имат леки затруднения намаляват в сравнение с тези, които са в по тежка ситуация.

С известни затруднения са 36,9% от българите, 27,8% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 13,6% - като много трудно, сочат данните.

Според тях, на фона на излизащата от контрол инфлация, доходите на над 73% от българите остават почти без промяна. Намалява броят на тези, които са получили увеличение в сравнение с края на 2021 г.

Основната причина (69%) за увеличението на доходите през първото тримесечие на 2022 г. е увеличението на пенсиите и социалните помощи.

Намаление на доходите за последните месеци са посочили 8.5% от анкетираните, като основните причини са: загуба на работа/безработица/фалит на собствена фирма, намаляване на работното време, надницата или заплатата; загуба на работоспособност поради болест или инвалидност.

Данните са от проведената през първото тримесечие на 2022 г. от Националният статистически институт за втори път допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети с цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат от пандемията COVID-19 по проект „Доходи и условия на живот (ILC) - Статистическа инфраструктура по IESS - SILC 2022, модул - Събиране на годишни данни за 2021 и 2022“, съгласно споразумение за субсидия с Европейската комисия 101052273 - 2021-BG-ILCSILC. Анкетирани бяха 5 687 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 052 домакинства. Допълнителната анкета е по инициатива на Евростат и се провежда по единна методология в рамките на европейското изследване Infra-annual data collection on living conditions (IALC).


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати