Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 80% износ е реализиран в рамките на 2 години от малките и средни предприятия

Парите

80% износ е реализиран в рамките на 2 години от малките и средни предприятия

80% износ е реализиран в рамките на 2 години от малките и средни предприятия - Tribune.bg
Снимка:

Пробив на световния пазар с български суперавтомобили

Успешно представяне на българските малки и средни предприятия по проекта „Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари, чрез осигуряване на подкрепа за участие в международни търговски панаири и конференции“ отчитат от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Проектът стартира на 19 октомври 2016 година и приключи днес. За тези 24 месеца финансовото изпълнение е в размер на 4 млн. и 900 хил. лева.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

„От Агенцията смятаме, че този проект завършва доста успешно. Като цяло това е изключително важен инструмент за малките и средни предприятия в България, за тяхната интернационализация. Тук е моментът да благодаря на всички колеги, които работиха много усърдно, ефикасно и успешно. Проектът се финансира с европейски средства. Надяваме се той да бъде продължен и през следващата година. В разговори сме с управляващия орган. Имаме първоначалното уверение, че проектът ще продължи.“ Това каза д-р Александър Минев, изпълнителен директор на ИАНМСП и ръководител на проекта.

„Можем да бъдем горди с това, което сме постигнали с този проект. 90 % са усвоените по проекта средства. Смятам, че участието на компаниите в проявите, които бяха включени в проекта е довело до тези положителни резултати, които отчитаме днес “, заяви за Tribune координаторът на проекта Мирела Тасева, началник на отдел „Мерки за интернационализация провеждани в чужбина” в Дирекция „Интернационализация на малките и средните предприятия“.

„Анализът, който изнесохме с резултатността от участието им показва 80% износ, което за нас е основна цел, която е постигната с този проект“, допълни тя.

Сред най-успешните и печеливши сектори, които се развиват динамично са информационните технологии, козметиката, хранително вкусовата промишленост, проектиране и производство на мебели.

„В тези сектори през последните години има представяне на много иновативни решения.Това ме кара да се чувствам горда, защото виждаме продукти, които са български, с много високо качество“ обясни Тасева.

Оказва се, че България отбелязва изключителен пробив на световния пазар и по отношение на автомобилостроенето и по конкретно производството на електромобили.
„Фирма, която участва при нас на ЕЛТЕХ - международното изложение, което е за електроника е електротехника в Пловдив, спечели златен медал и смея да твърдя, че наистина автомобилите, които те произвеждат са на световно ниво като дизайн, качество, от което бихме могли само да се гордеем като българи“, категорична е Мирела Тасева.

Компанията печели златния медал за разработка на градски електромобил. Любопитен факт е, че тези автомобили се сглобяват в Русе. Собственикът на компанията е инженер и бивш рали състезател с многогодишен опит. Фирмата произвежда предимно спортни коли. Зад волана на тези автомобили, български пилоти дори са печелили автомобилни състезания. Базовата цена на един такъв автомобил е 200 000 евро.

„Това, което в момента дискутираме с управляващия орган е кандидатстване с нов проект, отваряне на процедура отново по оперативната програма до 2020 година. Имаме уверение, че това ще се случи. Апелирам най-вече към правителството да бъдат отделяни достатъчно средства за финансиране на нашата дейност, защото фирмите наистина разчитат на нашата помощ. За мен следва да имаме целево финансиране и то в пъти по-голямо от това, което имаме в момента, за да можем да бъдем максимално ефективни“, каза в заключение координаторът на проекта Мирела Тасева.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети