Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 85 млн. лева са заделени за компенсации на някои категории работници

Парите

85 млн. лева са заделени за компенсации на някои категории работници

85 млн. лева са заделени за компенсации на някои категории работници - Tribune.bg

Първите, които ще започнат да получават компенсации ще са работници от фирмите за пътнически превоз

Съгласно промените в Закона за здравето, за срок до 6 месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта ще превежда компенсация в размер 290 лева за определени категории работници, съобщава БНР.

Критериите ще бъдат определени от правителството. Средствата ще се превеждат по банков път на работодателя и ще бъдат за сметка на  Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Засега са отделени 85 милиона лева и първите, които ще започнат да получават компенсации ще са работници от фирмите за пътнически превоз, които обаче преминат на намалено работно време.

България чака одобрението на Европейската комисия за схемата, от която ще се възползват и други браншове.

С промените в Закона за здравето се променя и Кодекса на труда, като за период на извънредно положение или на извънредна епидемична обстановка, в която страната ни е до 14 юни, работодателят може да въвежда непълно работно време, да преустановява работа в цялото предприятие или части от него или на отделни служители.

Бизнесът обаче е длъжен да разрешава ползването на платен или неплатен отпуск за бременните, жените в напреднал етап на инвитро процедури, родители или осиновители на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждания, независимо от възрастта му, както и на работниците с трайно намалена работоспособност.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети