Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 9.3% ръст на износа ни за ЕС, отчита НСИ

Парите

9.3% ръст на износа ни за ЕС, отчита НСИ

Снимка:

Статистиката касае първите два месеца на годината

За първите два месеца на годината износът на България за Европейския съюз (ЕС) нараства с 9.3% спрямо същия период на 2018 г. Този показател за икономиката ни вече е на равнище 6 334.3 млн. лв., сочат данните на НСИ.

Така за януари и февруари 66.4 на сто от износа на страната се осъществява за търговските ни партньори Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Само за февруари износът на България се увеличава със 17.4% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 3 169.7 млн. лв.

Най-голям ръст за икономиката ни отбелязват секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ от 95.4% и „Безалкохолни, алкохолни напитки и тютюн“ – 38.8%. Най-голям спад от 17.4% има при производителите от сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

Вносът в страната за първите два месеца на годината се увеличава с 1.4% спрямо януари и февруари 2018 г. Този показател достига равнище от 6 229.9 млн. лв. Най-голям обем стоки са внесени у нас от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. За февруари вносът от държави-членки на ЕС нараства с 11.1% и достига 3 239.3 млн. лв.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение от 62.4 % има в сектор „Безалкохолни, алкохолни напитки и тютюн“. Най-голямото намаление от 48.8% е в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“.

Външно-икономическото салдо на страната за периода януари-февруари 2019г. е положително и в размер на 104.4 млн. лв.

По текста работи Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив