Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. АЕЦ „Козлодуй” подписа с „Уестингхаус”, България си осигури непрекъсната работа на 5-ти блок на централата

Парите

АЕЦ „Козлодуй” подписа с „Уестингхаус”, България си осигури непрекъсната работа на 5-ти блок на централата

АЕЦ Козлодуй подписа с Уестингхаус, България си осигури непрекъсната работа на 5-ти блок на централата - Tribune.bg
БГНЕС

Най-скоро ще бъде подписан договор за ядрено гориво и с „Фраматом”, с което напълно ще се приключи процедурата по диверсификация, подчерта Росен Христов

АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години. Подписите си сложиха Георги Кирков, изпълнителен директор на централата и

Азиз Даг – управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция”. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" каза, че по този начин се гарантира сигурността на българската атомна централа.

Азиз Даг от своя страна коментира, че целта на това партньорство е да се осигури безопасна работа на „Козлодуй, енергийна сигурност за България, както и безопасност в нейното опериране.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че това е значим ден за българската ядрена енергетиката, защото се прави мащабна крачка към осигуряването на сигурността и диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво в изпълнение на европейската стратегия на Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ, както и на решението на НС от 9 ноември тази година. По думите на Христов договорът с „Уестингхаус” е изключително добър и изгоден за страната ни. С „Уестингхаус” има споразумение, с което компанията поема ангажимент за комплексна доставка вместо само за изработване на касети, уточни Христов. По този начин се гарантира и сигурността на доставките на свежо ядрено гориво, защото в последно време има значителни трудности с доставки на всичко от Русия, включително и на ядрено гориво.

В момента физически е невъзможна доставката на ядрено гориво от Русия. Затова с подписването на договора с „Уестингхаус” България си осигурява непрекъсната работа на 5-ти блок на атомната ни централа в Козлодуй. В най-скоро подобен договор ще бъде подписан и с „Фраматом” за доставка на свежо ядрено гориво на 6-ти блок в АЕЦ „Козлодуй”, с което напълно ще се приключи процедурата по диверсификация на доставки на свежо ядрено гориво, защото има ядрено гориво от два независими неруски източника, добави Христов. По думите му цената е била намалена и стига до нивата на руския доставчик. Срокът на договора е 10 години, посочи служебният енергиен министър. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво.

В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на „Уестингхаус”. А догодина ще бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво.

 

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети