Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Агенция „Митници“ събра 91,8 млн. лв. повече от планираното за 2020 г.

Парите

Агенция „Митници“ събра 91,8 млн. лв. повече от планираното за 2020 г.

Снимка:

През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, събрани от Агенция „Митници“, са в размер на над 9,160 млрд. лева, което превишава с 91.8 млн. лева (1%) планираното за годината, съобщиха от агенцията.

През 2020 г. касовите постъпления от акциз са били в размер на над 5,444 млрд лева. Спрямо предходната година, приходите от акциз на тютюневи изделия отчитат ръст от 1.5 процента, като количествата на обложените с акциз цигари нарастват с 0.9 процента, средните ставки на акциза при цигарите - с 0.2 процента, а количествата тютюн за пушене - с 11.5 процента при запазване на акцизната ставка.

Постъпленията от ДДС при внос на стоки през 2020 г. са били в размер на близо 3,5 млрд. лева. Повишение на постъпленията на ДДС от внос спрямо предходната година се отчита при групите „Храни и напитки“, „Инвестиционни стоки“ и „Потребителски стоки“.

През 2020 г. постъпленията от мита са били 209.9 млн. лева. Въпреки ограничителните мерки в различните държави, на годишна база броят на обработените от агенцията товарни пътни превозни средства се е увеличил с 5,66 процента.

„Международният ден на митниците - 26 януари е подходящ повод да обобщим свършеното и да си поставим задачи за следващия период, а целта е винаги активна и екипна работа в подкрепа на светлия бизнес и фиска“, коментирал директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов при представяне на отчета.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още