Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Агенцията за икономическо развитие на Германия алармира за рискове за българския растеж

Парите

Агенцията за икономическо развитие на Германия алармира за рискове за българския растеж

Агенцията за икономическо развитие на Германия алармира за рискове за българския растеж - Tribune.bg
Снимка:

В публикацията "Войната в Украйна увеличава несигурността" Агенцията за икономическо развитие на Германия - Germany Trade & Invest (GTAI), информира за увеличаването на рисковете за българския икономически растеж. Те засягат веригите за доставки, туризма, енергийния сектор и инфлацията, съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, получен в БТА.

Войната в Украйна означава риск за растежа на българската икономика. Към това се добавя и инфлацията, дължаща се на високите цени на енергията, и несигурността, породена от коронакризата. Българската народна банка (БНБ) изчислява, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 3,6 на сто. В началото на февруари тя все още очакваше ръст на БВП от 3,8 на сто. Увеличението на цените, особено на горивата и енергията, ще намали частното потребление. Това е важен стълб на производителността на българската икономика. Потребителите ще се въздържат от разходи. БНБ очаква инфлацията да се ускори до 10 на сто.

Туристическият бранш се надява на гости

Слабият туристически сезон представлява друг риск за производителността на българската икономика. От бранша се опасяват, че чуждестранните гости ще избягват дестинациите за почивка в Черно море. Това би представлявало предизвикателство за страната, тъй като туризмът допринася с около 12 на сто към българския БВП и осигурява заетост на около 11 на сто от наличната работна сила.

Енергийната криза е неизбежна

Енергийните доставки на България са силно зависими от Русия. Санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия застрашават енергийната сигурност на страната. Правителството подкрепя санкциите срещу Русия, но ще поиска изключение от забраната за внос, ако се стигне до това, съобщи премиерът Кирил Петков на 7 март.

България покрива около 90 на сто от нуждите си от природен газ и 60 на сто от тези от петрол чрез внос от Русия. Възможно е доставките на петрол да се получават изцяло от други страни, съобщава EurActive, позовавайки се на източници от българското правителство.

Рискът от прекъсване на веригата за доставки се увеличава

Фирми, които закупуват и изпращат стоки през пристанищата на Черно море Бургас и Варна, трябва да ги пренасочат в краткосрочен план. Ситуацията със сигурността на Черно море се преценява трудно от транспортни и застрахователни компании, се посочва в публикацията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати