Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. АИКБ предупреждават за недостиг на воден ресурс

Парите

АИКБ предупреждават за недостиг на воден ресурс

АИКБ предупреждават за недостиг на воден ресурс - Tribune.bg
Снимка:

На воден стрес в Европа са подложени 30% от населението и 20% от територията, а недостигът на воден ресурс, който се увеличава предвид климатичните промени и неразумното потребление и разхищение на вода, има потенциал на принудителна миграция от над 1 млрд. души, коментира председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на конференция на тема "Интелигентно потребление на водни ресурси и Синя дипломация".

Той подчерта, че решаването на проблема е за всеобщото благо и за гарантирано право на вода.

"Без храна можем да издържим месец, но без вода само няколко дни", посочи Велев.

По думите му само една от функциите на водните ресурси е за задоволяване потребностите на домакинствата, те обаче имат важно значение за индустрията, за енергетиката и за селското стопанство.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева отбеляза, че има нарастващ натиск върху водния ресурс и необходимост от проактивни действия заради рисковете за вода предвид изменението на климата.

"Трябва да се осигури адекватно финансиране на водния сектор, но и за гарантиране прилагането на европейското законодателство, включително директивата за питейни води и директивата за пречистване на води", изтъкна Колева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп