Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Александър Пулев: Над 420 млн. лв. дава МИР за разработка и внедряване на иновации

Парите

Александър Пулев: Над 420 млн. лв. дава МИР за разработка и внедряване на иновации

Александър Пулев: Над 420 млн. лв. дава МИР за разработка и внедряване на иновации - Tribune.bg
Снимка:

Родните фирми изпитват най-силна нужда от финансиране за технологична модернизация, иновации и дигитализация, каквито са програмите в подкрепа на българския бизнес по линия на Министерството на иновациите и растежа.  Липсата на квалифицирана работна ръка е сред основните проблеми на малки и средни предприятия, но 60% от фирмите са оптимисти за развитие на бизнеса си. 

Над 420 млн. лв. за иновации в предприятията са осигурени по две предстоящи процедури по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Очаква се след няколко седмици те да бъдат отворени за кандидатстване за българските фирми, информира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Над 70% от българските малки и средни предприятия (МСП) са въвели иновации в бизнеса си през последните две години. Това надвишава очакванията и е основание за оптимизъм за развитието на фирмите у нас, сочи последното проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Близо една трета от компаниите (над 32%) считат, че имат приоритетна необходимост от финансиране за технологичната модернизация. Отговорът на фирмите пряко кореспондира с първата отворена процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване по линия на МИР. По мярката бяха подадени над 2500 проекта. Тя е с бюджет 260 млн. лв. Вече са класирани за финансиране 953 фирми, които още март месец могат да получат първите плащания за обновяване на технологичния парк на предприятията си.

На второ място (23% от фирмите) са поставили нуждата от финансиране за иновации. През март Министерството на иновациите и растежа ще отвори за кандидатстване първата процедура по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021 – 2027. Тя ще е в подкрепа на развойната дейност и разработването на иновации. Бюджетът й е 127 млн. лв. По мярката ще могат да кандидатстват малки и средни предприятия с до 499 служителя, както и големи с до 3 000, но само в партньорство с малки и средни компании. Освен това, предстои още една финансова възможност за МСП – процедурата за внедряване на иновации. Тя е с бюджет над 293,4 млн. лв. Част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени. (повече информация: https://www.mig.government.bg/vsichki-novini/mir-prez-mart-firmite-da-se-podgotvyat-da-kandidatstvat-po-novata-programa-konkurentosposobnost-zapochvame-sas-127-mln-lv/ )

Анкетата на ИАНМСП сред собственици и ръководители на предприятия подрежда на трето място необходимостта от финансиране за дигитализация като ключов елемент за по-голяма конкурентоспособност (над 12% от фирмите). По приключилата за кандидатстване втора процедура по Плана за възстановяване „ИКТ решения и киберсигурност“ бяха обявени списъците с 1499 одобрени проектни предложения. Бюджетът е 30,6 млн. лв.

 Данните от проучването показват още, че през миналата година най-силно негативно влияние върху бизнеса е оказала високата инфлация, политическата нестабилност и проблемите във веригите на доставки.

Липсата на квалифицирана работна ръка в последните години трайно се явява един от най-сериозните проблеми за малките и средните компании у нас, става ясно още от изследването. От него прави впечатление, че въпреки динамичната обстановка над 60% изразяват оптимистични очаквания за развитие на бизнеса си.

Онлайн анкетата на Агенцията за малки и средни предприятия е проведена през януари 2023 г. сред над 500 компании. Те дадоха обратна връзка за развитието си през изминалата година в условията на редица неблагоприятни фактори като високата инфлация, политическата ситуация в страната, войната в Украйна, постпандемичната обстановка и други.

 Пълният анализ, графики, подробни данни, оценка на бизнес средата в България и други е публикуван на сайта на ИАНМСП. Данните от проучването ще бъдат включени и в Годишния анализ за състоянието на малките и средните предприятия, който традиционно Агенцията подготвя и ще бъде представен скоро.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати