Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Алибегов: Постоянно се будим с нови доставни цени

Парите

Алибегов: Постоянно се будим с нови доставни цени

Алибегов: Постоянно се будим с нови доставни цени - Tribune.bg
Снимка:

Той настоя за 9% ДДС и нов министър на туризма

"Постоянно се будим с нови доставни цени, искаме 9% ДДС и нов министър на туризма, коментира пред Bulgaria ON Air председателят на Българската асоциация на заведенията/БАЗ/ Ричард Алибегов.

"Една част от загубата я слагаме в надценката, другата част е от печалбата. Не си представяйте, че кафето ще стане 3 лв., ако струва 2 лв. в заведението. В България пием най-евтиното кафе, средната цена е около 2 лв. В Европа за 1 евро няма почти никъде",обясни Алибегов.

От БАЗ се надяват да не се стига до ново поскъпване в заведенията.

"Хората очакват от нас да върнем продажните цени от 2019 г. Да де, ама отзад никой не връща цената", отбелязва Алибегов. Той напомни, че в предизборната програма на 3-4 партии, които сега са в парламента, е имало точка за запазване на 9% ДДС. 

"Направили сме много анализи и им показахме, че в Европа в 23 от 27 страни са намалени ставките за туризма. Показахме как ниските ставки са се отразили на приходите и се оказа, че няма никакви загуби за бюджета. 2023 г. е първата година, от която работим без никакви ограничения. Не всяко намаляване на някоя ставка значи нещо лошо. Ще участваме в разговорите за бюджета за 2024 г.", уточни председателят на БАЗ.

По думите му предишният служебен кабинет не е направил абсолютно никакъв анализ на случилото се с ДДС-то. В същото време НАП отчита дисциплиниране на сектора.

Ресторантьорите имат резерви към новия министър на туризма Зарица Динкова, тъй като, по думите на Алибегов, тя няма нищо общо с туризма и не е експерт.

"Обидно е към туристическия сектор даже да не се пробва да се сложи човек, който има нещо общо с туризма. Писахме писма, дадохме предложения със CV-та, които Денков и Габриел да разгледат. Тяхно право е да не са съгласни с тях, но можеха да сложат човек, който има нещо общо с туризма. Назряват доста големи проблеми, най-вероятно ще се стигне до протести. Искаме среща с акад. Денков, който да обясни как е взето решението за тази дама. Очакваме да бъде сменена с някой експерт", подчерта председателят на БАЗ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати