Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Американските банки са заели рекордните 165 млрд. долара от Федералния резерв само за седмица

Парите

Американските банки са заели рекордните 165 млрд. долара от Федералния резерв само за седмица

Американските банки са заели рекордните 165 млрд. долара от Федералния резерв само за седмица - Tribune.bg
Снимка:

Предишният рекорд беше поставен по време на финансовата криза от 2008 година

Американските банки, притеснени от срива на Silicon Valley Bank /SVB/, са заели рекордните 165 млрд. долара от Федералния резерв от 8 до 15 март, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на статистиката на Фед.

Около 152,8 млрд. долара банките са взели под формата на краткосрочни заеми за срок до 90 дни. Агенцията припомня, че предишният рекорд беше поставен по време на финансовата криза от 2008 година. Тогава за една седмица банките са заели от Фед около 111 млрд. долара.

SVB обяви фалит на 10 март. Това е 16-ата по големина банка в САЩ, която беше фокусирана върху стартиращи предприятия. Нейният фалит е най-големият след кризата от 2008 г. и вторият по големина в историята на САЩ след Washington Mutual Bank. По-късно Signature Bank също затвори поради системни рискове. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че ръководствата на фалиралите банки ще бъдат уволнени и подведени под отговорност, както и че мерките за надзор и регулиране на банковия сектор ще бъдат затегнати.

Шестте най-големи банки на Уолстрийт са загубили общо почти 165 млрд. долара от пазарната си капитализация от началото на месеца. Оттеглянето на инвеститорите от финансовите акции беше предизвикано от опасенията за швейцарската банка Credit Suisse и SVB.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети