Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ананиев: България подготвя национален план за въвеждане на еврото от 2024 г.

Парите

Ананиев: България подготвя национален план за въвеждане на еврото от 2024 г.

Снимка:

Пандемията няма да удължи престоя на страната ни в ERM II, смята финансист №1

България подготвя национален план за въвеждане на еврото от 2024 г., коментира в интервю финансовият ни министър Кирил Ананиев по време на годишния форум на Euromoney.

„Работим интензивно, така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой във ERM II. Към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнение на някой от поетите ангажименти. Разбира се, изпълнението на критериите от Маастрихт е относително спрямо динамични параметри, формирани от държавите членки в еврозоната, които е трудно да бъдат прогнозирани в рамките на настоящата несигурна среда“, уточни Ананиев. Очакванията са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г.

„Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II“, посочва финансовият министър на страната.

Фокус на събитието от 14 до 16 януари, което се провежда виртуално, са финансовите и икономическите предизвикателства, пред които се изправят страните от региона.

Министър Ананиев уточни, че е в Националния план за въвеждане на еврото в България детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната. По думите му изпълнението на номиналните конвергентни критерии (т. нар. Маастрихтски критерии) и предприемането на мерки за адресиране на несъответствията, констатирани в Конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК за 2020 г., също са важен аспект от подготвителните дейности. Пандемията няма да е фактор за удължаване престоя на страната ни в ERM II, смята финансист №1.

„България ще запази и ще поддържа фискална устойчивост в средносрочен и дългосрочен план, за да продължи да бъде международен партньор и страна, която спазва установените повече от 20 г. принципи на дисциплинирано и разумно управление на публичните финанси. Именно към това се стремим и с Бюджет 2021 г., залагайки едни от най-ниските нива на дълг и дефицит в ЕС, увеличавайки същевременно подкрепата за засегнатите от пандемията икономически сектори и граждани”, посочи Кирил Ананиев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още