Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ананиев: Ограничени са възможностите за съдействие от страна на държавата на пострадалите от фалита на кипърската “Олимпик“

Парите

Ананиев: Ограничени са възможностите за съдействие от страна на държавата на пострадалите от фалита на кипърската “Олимпик“

Ананиев: Ограничени са възможностите за съдействие от страна на държавата на пострадалите от фалита на кипърската Олимпик - Tribune.bg
Снимка:

Ощетените българи от фалита на "Олимпик" са близо 200 000

Възможностите за съдействие от страна на българската държава за пострадалите от фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик" са много ограничени, обяви на парламентарен контрол министърът на финансите Кирил Ананиев. Той се аргументира с това, че страната ни чака арбитражното решение за застрахованите в компанията.

През 2018 г. кипърските надзорни органи отнеха лиценза на застрахователна компания "Олимпик", която работеше на българския пазар. Година по-късно съдът в Никозия обяви застрахователят в ликвидация.

Социалистът Крум Зарков настоя да разбере каква помощ е оказала страната ни на засегнатите от фалита българи пред кипърския съд, както и какви са взаимоотношенията между Българския и Кипърския гаранционен фонд. Зарков разясни и ситуацията, в която са се озовали пострадалите, водили с години дела срещу Олимпик и които въпреки окончателни решения на българските съдилища не могат да получат обезщетение. „Отговорността на българската държава произтича от факта, че това се случи на регулиран пазар, надзираван от специален орган. Не може да се каже на ощетените от "Олимпик" да пият по една студена вода“, изтъкна социалистът.

Министър Ананиев поясни, че Кипърският гаранционен фонд отказва да поеме плащанията на застраховани в чужбина, а Българският гаранционен фонд иска арбитражно решение по тази позиция. Българските клиенти на застрахователят не могат да получат обезщетенията си, защото е налице правен спор между двата гаранционни фонда.

"В този процес правните възможности за съдействие от страна на българската държава и българските държавни институции се свеждат до възможността за събиране и разпространение на информация, която би могла да бъде от полза на заинтересованите лица", уточни министър Ананиев и допълни, че по казуса няма общо решение на Европейския съюз за компенсиране на ползвателите на застрахователни услуги в друга държава членка. Едва следващата година Европейската комисия ще представи законодателни промени, които засягат обезщетенията. Фалиралият застраховател им дължи близо 9 млн.лв. обезщетения.

Ощетените българи от фалита на "Олимпик" са близо 200 000.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати