Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Андрей Делчев: Горивата ще поскъпват още

Парите

Андрей Делчев: Горивата ще поскъпват още

Андрей Делчев: Горивата ще поскъпват още - Tribune.bg
Снимка:

Тенденцията е горивата да поскъпват още, коментира пред бТВ Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Има опасност от дефицит на суровия петрол и затова цените вървят нагоре“, обясни той

В същото време у нас се отбелязва значителен скок на горивата по бензиностанциите – с над 0,50 лв. за литър или 30% са поскъпнали масовите горива за една година. Поскъпването на бензин А 95 е с 0,60 лв., като горивото в началото на миналата година е струвало малко над 1,84 лв., а сега надвишава 2,40 лв. При дизела увеличението е още по-голямо, като миналия януари цената му тръгва от 1,84 лв. на литър, а сега е 2,48 лв. за литър. Процентно това е увеличение от почти 35%. Пропан-бутанът също е драстично по-скъп. От 0,90 лв. сега е над 1,40 лв. за литър. Най-сериозно е увеличението при метана. Там поскъпването през последните дни е с около 0,50 лв. – в момента е около 2,92 лв. за литър, така че наближава 3 лв.

„Тенденцията е по-скоро към увеличаване цената на горивата, въпреки че през последната седмица на практика няма промяна. Това спокойствие, обаче, е измамно“, предупреди Андрей Делчев. Той изрази надежда, че няма да стигнем психологическата бариера от 3 лв. за литър бензин и дизел в страната.

„Потреблението на течни горива в момента е същото като през 2019 г. преди кризата. Тоест то е стигнало предкризисните нива, а производството изостава много“, поясни експертът. Той отново подчерта, че в момента има опасност от дефицит на суров петрол и това е основната причина цените да вървят нагоре.

„Рафинериите забавиха увеличаването на продукцията си. ОПЕК взе решение за увеличаване със сравнително малки количества – 400 000 барела на ден. Те не покриват рязко нарасналото търсене, тъй като „Омикрон“ не ограничава бизнеса“, изтъкна Андрей Делчев. По думите му няма опасност от това да се редим на опашки за горива, тъй като в момента България внася необходимите количества.  


Топ новини

виж още