Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Андрей Новаков: Никоя държава в ЕС не е обедняла след приемането на еврото

Парите

Андрей Новаков: Никоя държава в ЕС не е обедняла след приемането на еврото

Андрей Новаков: Никоя държава в ЕС не е обедняла след приемането на еврото - Tribune.bg
Снимка:

"Много хора вярват, че ще обеднеят, ако се въведе еврото, което означава, че ние трябва да ставаме все по-добри в обясняването защо това не е така. Нито едно правителство в Европа, без значение къде се намира в политическия спектър, не е обмисляло сериозно евентуално излизане от еврозоната. Само това трябва да говори достатъчно ясно".

Това подчерта евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на конференцията в Европейския парламент на тема: "Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро". Ключовата дискусия в Брюксел беше организирана от колегата му от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Андрей Новаков напомни, че няма такава държава в ЕС, която да е обедняла след приемането на еврото. "Самата валута не предизвиква покачване на цените", заяви той. За тези, които са давали пример с Хърватия, в която е имало скок в изписаното на етикетите, той изтъкна като заслуга за случилото се недобросъвестните търговци, които са спекулирали с цените особено в първите месеци след въвеждане на еврото в страната.

Евродепутатът обясни, че с приемане на еврото лихвите по кредитите ще се понижат, защото еврото е по-сигурна валута от лева, съответно и рискът за банките би бил по-малък.

Въвеждането на еврото ще даде и положителен тласък на туризма в България, убеден е Андрей Новаков. "Заради съчетаването на ефекта на влизането в Шенген и Еврозоната, през изминалото лято в Хърватия е имало повече туристи, отколкото в Италия. Не се налага да смяташ курсове, да търсиш change бюра, да се чудиш какво да правиш с остатъка от парите след края на почивката и т.н.", даде практичен пример евродепутатът.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети евро, еврозона
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати