Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Андрей Живков: БЕХ има дългове за 2,6 милиарда лева

Парите

Андрей Живков: БЕХ има дългове за 2,6 милиарда лева

Андрей Живков: БЕХ има дългове за 2,6 милиарда лева - Tribune.bg
Снимка:

Газопроводът с Гърция готов до края на годината, пускат го юли догодина

Задълженията на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ са на стойност 2.6 млрд. лв., съобщи на брифинг служебният министър Андрей Живков. По негова оценка вместо да финансира стратегически проекти, БЕХ решава краткосрочно проблемите на задлъжнелите енергийни предприятия – НЕК, ТЕЦ“Марица Изток 2“, Топлофикация-София и др. Затова екипът на министерството си поставя като основна задача оздравяването на губещите предприятия в сектор „Енергетика“.

„Ще оздравим финансовата дисциплина там, където тя е нарушена като начало, защото това са първите възможни стъпки. Ще изискваме някакви програми за оптимизации. Срещу това евентуално бихме могли да рефинансираме някакви задължения. Другият фокус, върху който ние ще работим, това е да отпушим всички възможни средства, които Европейската комисия предлага, или поне да направим първите стъпки към това", ангажира се енергийният министър. Той изрази съмнение в рентабилността на проекта „Балкански поток“, но уточни, че няма да изнася данни до окончателното становище на ведомството дали вложените средства на държавната компания Булгартрансгаз ще се изплатят за 10 години.

„Изграждането на интерконектора с Гърция напредва по договор“, посочи Андрей Живков. Той има уверението на изпълнителя на проекта, че в средата на следващата година съоръжението ще е готово за експлоатация.

„Над 90 км от целия маршрут  вече са  готови“, увери енергийният министър. По думите му към момента договорът за проектиране, доставка и строителство се изпълнява спрямо одобрения актуализиран график с краен срок за завършване през декември 2021 г. Дейностите на терен продължават да се извършват при спазване на наложените противоепидемични мерки за безопасност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети