Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Андрей Живков: Изплатени са 4 млн. лв. компенсации за скъпия ток

Парите

Андрей Живков: Изплатени са 4 млн. лв. компенсации за скъпия ток

Снимка:

Изплатени са 4 млн. лв. компенсации за скъпия ток към бизнеса, големите плащания ще са през ноември, коментира на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков.

„Подписали сме 44 договора, остават още 3-4, за да обхванем 100% от небитовите клиенти, които ще получат помощ. Имаме и реално изплатени компенсации на стойност 4 млн. лева, което показва, че програмата е реално стартирала“, похвали се енергийният министър. По думите му сериозната част от компенсациите ще започне през декември, когато бизнесът ще получи помощи за два месеца на куп и ще бъде изплатена цялата сума от 450 млн. лв.

Андрей Живков изтъкна, че се работи внимателно с публичните средства и потребителите, които са небитови клиенти, трябвало да са спокойни, че ще си получат компенсациите. Министърът припомни, че КЕВР е променила методиката за доставчик от последна инстанция, след което тези фирми, които не са си избрали търговец и са при този доставчик, ще получат 30 лв. за мегаватчас компенсация. Заедно с помощта от 110 лв., подпомагане става 140 лв. на ползван мегаватчас. Министърът смята, че  безвъзмездната помощ за небитовите клиенти става най-голямата в Европейския съюз.

„Тези ползватели на електроенергия, които са при доставчик от последна инстанция трябва да си изберат търговец на ток, тъй като гратисният период с намалената цена, който дава КЕВР, е три месеца и след това цената на електроенергията на този доставчик ще е по-висока от пазарната“, предупреди Живков. Ведомството му и КЕВР са стартирали информационна кампания с тази цел.

„Служебното правителство прие тези компенсации да бъдат за октомври и ноември с идеята, че през декември парламентът може да предприеме и други мерки“, уточни Живков. Той посочи, че в някои страни вместо компенсации за бизнеса са намалени данъците или акцизи.

„Битовите потребители няма да усетят това повишаване на цените до края на годината. Това е причината сега да не се предприемат мерки за тях. Парламентът може да реши след Нова година примерно да се намали ДДС, което ще бъде пряко подпомагане на цените за бита. Като се говори за компенсации през намаление на данъците, те могат да бъдат не само за електрическа енергия, а и за топлинната енергия, и за природния газ“, отбеляза министърът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема