Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: България може да влезе в еврозоната през 2024 г., но след промени в над 100 закона

Парите

Асен Василев: България може да влезе в еврозоната през 2024 г., но след промени в над 100 закона

Асен Василев: България може да влезе в еврозоната през 2024 г., но след промени в над 100 закона - Tribune.bg
Снимка:

България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в блиц контрол в ресорната парламентарна комисия, пише БНР.

Хърватия изкуствено занижи дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка, заяви още Асен Василев в коментар на намерението на Хърватия да въведе еврото година преди България.

Ето как Василев коментира оценките на Брюксел за готовността на България:

„1-ви януари 2024-та Комисията потвърждава, че е срок, който ние можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така, че да отговаряме институционално, което е изцяло в наши ръце. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационните критерии”.

България изпълнява три от 4-те критерия за приемане на еврото

„При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване”, посочи Василев и добави:

„Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база", посочи финансовият министър.

Според него държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата. „Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск", подчерта министърът.

Относно цената на електроенергията, той отбеляза, че се прилага компенсационна схема.

„Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск”, каза още Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

България няма да подпише нов договор с "Газпром" за доставки на синьо гориво, каза още вицепремиерът. Сегашният изтича в края на декември.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати