Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета

Парите

Асен Василев: Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета

Асен Василев: Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

„Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета”, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг след експертния коалиционен съвет по актуализацията на бюджета.

Той посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове.

Той обясни, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева.

„Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето срещу които има планирани допълнителни разходи, които са свързани с антикризисните мерки”, каза финансовият министър Асен Василев след експертен коалиционен съвет за актуализацията на бюджета.

Бюджетният дефицит остава 4,1% и се запазва салдото.

Василев обясни, че до края на деня на 6 юни очакват допълнителни предложения, ако има, от коалиционните партньори, после ще има НСТС, а след това актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде депозирана в Народното събрание.

„Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация”, каза още той.

„Лимитът на нов дълг се вдига, за да може дълга, който трябва да изплатим догодина по падежите да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви, ако имаме по-добри условия на пазара. А догодина имаме плащане по падежи, по стари дългове около 2,5 - 3 млрд.,ще ви излъжа. Чисто технически това да се емитира при по-ниски лихви", обясни Василев.

Той потвърди, че в актуализацията на бюджета са залегнали основно антикризисни мерки.

„Допълнителни реформи ще има, основно в преструктуриране на министерства и ведомства с цел оптимизация”. Предложенията са от 1 юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата.

Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.


Топ новини

виж още
Актуална тема