Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: Приходите вървят по план, но 2-3 млрд. лв. данъчни задължения се отписват на година

Парите

Асен Василев: Приходите вървят по план, но 2-3 млрд. лв. данъчни задължения се отписват на година

Снимка:

НАП са отписали 10 млрд. данъчни задължения от 2017 г. до 2020 г.

От 2 до 3 млрд. лв. данъчни задължения се отписват на годишна база у нас, коментира на брифинг служебният финансов министър Асен Василев. По данни на НАП от 2017 г. до 2020 г. приходната агенция е отписала общо 10 млрд. лв. задължения на фирми в страната.

„Нашата основна задача в следващите два месеца е да подобрим работата на приходните агенции за събирането на повече средства в бюджета и доколкото е възможно да сменим практиките и процедурите за работа с фирмите, за да прекъснем този теч от 2-3 млрд. лв. годишно“, изтъкна пред медиите Василев. Той призна, че има изоставане в събирането на приходи от акцизи в агенция „Митници“ от 67.5 млн. лв., в т.ч. 18.4 млн. лв. от акциза за горива и 2.2млн.лв. от акциз на алкохол.

„Ние успяхме да намерим резерви, така че 50 лв. за пенсионерите да продължат да се изплащат всеки месец. Относно подкрепата за фирмите очаквайте следващата седмица да обявим подробности с икономическия министър. Активно работим и с министъра на туризма“, уточни финансовият министър. Асен Василев е озадачен, че през 2019г. е премахнат последващия контрол на фирми от агенция „Митници“ с промяна на Правилника за работа.

„След като стоките минат границата, не могат да се правят тематични проверки на фирми и да се проверява какво се случва. С г-н Тонев в спешен порядък променихме правилника и заложихме нови неща. Всички служители на агенция „Митници“ ежегодно ще минават проверка за сравняване на доходите им с имотното им състояние. Те ще подписват писмо с отказ за банкова тайна в имотни и търговски регистри“, обяви финансовият министър. Предстои обществено обсъждане 30 дни на промените, след което те ще бъдат разгледани в МС.

Във връзка с данните за подслушване на политици около парламентарния вот на 4 април, Асен Василев бе лаконичен, че „не е нормално да се подслушват хора без издадена заповед с тази цел“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още