Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев скоростно внася проектобюджет, за да влезе в сила до 31 юли

Парите

Асен Василев скоростно внася проектобюджет, за да влезе в сила до 31 юли

Асен Василев скоростно внася проектобюджет, за да влезе в сила до 31 юли - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в Народното събрание, така че да има достатъчно време той да бъде приет и обнародван до 31 юли т.г. Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

Министерството подкрепя Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери. Той бил необходим, за да има технологично време за да бъде приет Бюджетът на България за 2023, който не беше внесен, не беше разгледан м.г., както е по Закона за публичните финанси.

„Това решение определя последователността на плащанията и дава възможност събираните приходи да бъдат използвани за плащания от Закона за публичните финанси. Това върви в комплект и със Законопроект за промяна на удължителния закон, което ще освободи плащанията за общините и за здравна каса, така че те да могат да се извършат в пълен размер“, каза Василев, като посочи, че това решение следва да важи до приемането на нов бюджет, но не по-късно от 31 юли.

Венеция Нецова-Ангова от ПГ на ПП-ДБ призова депутатите да бъде гласувано сега проекторешението, за да бъдат отпушени плащанията и да се поправят грешките на служебния кабинет на президента Румен Радев.

А Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви: „Колкото и да се опитвате да обвинявате служебния министър Росица Велкова, големият проблем е, че през последните 2 г. увеличихме разходите много повече, отколкото увеличихме приходите, повече отколкото позволява приходната база и всички го знаем и е редно да си го признаем.“

Според него основната част от проблема дойде от липсата на бюджетна отговорност и от бюджетите, които бяха внесени и от предложенията, които бяха направени.

„Ние не бяхме далеч от този сценарий, защото тук има откровено популистки ПГ, за които беше по-важно да си правят политика и за които няма мисия да защитават бюджетната стабилност“, подчерта той и добави, че проектобюджетът на служебното финансово министерство, в който дори и да са завишени капиталовите разходи, дори и приходите да са малко занижени, е факт, че сме на голям бюджетен дефицит.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати