Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: Второто плащане по Плана за възстановяване се очаква към края на януари

Парите

Асен Василев: Второто плащане по Плана за възстановяване се очаква към края на януари

Асен Василев: Второто плащане по Плана за възстановяване се очаква към края на януари - Tribune.bg
Снимка:

Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост се очертава да бъде към края на януари, началото на февруари 2024 г. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев. Средствата ще са около 700 млн. евро.

Забавянето е около месец, а на заседанието на финансовите министри от ЕС са нанесени технически корекции корекции на сумите по Плановете за възстановяване и устойчивост за всички държави.

Вие знаете, че го очаквахме към края на декември, но имахме един месец забавяне от ветото на президента. А сега в дискусията с Комисията по приемането на всичките условия имаме 2-3 неща, които парламентът трябва да отработи".

Все още има няколко стъпки, които трябва да бъдат извършени, за да получим средствата, каза финансовият министър:

Едното е свързано с антикорупционната комисия, правилата за избор на състав, което всъщност е последната стъпка, за да имаме антикорупционна комисия. И всъщност тази стъпка мисля, че трябваше да се случи ноември месец след местните избори. В момента с Конституцията се забави и доколкото знам, след приемането на Конституцията ще бъдат направени и правилата за избор. Другото е свързано с Пътната карта, която беше приета от парламента, но знаете, че тече все още между Министерството на енергетиката и синдикатите дискусия, за да бъде финализирана и представена във финален вариант на Комисията. Това са двете основни неща. Има и някои други по-дребни технически неща - Законът за личния фалит не беше приет и мисля, че има една корекция, която трябва да направим в Закона за подаването на сигнали". 

„Събираемостта на данъците върви доста добре, разходната част - също. МРРБ за първи път е на път да си изпълни капиталовата програма. Ние не сме предвили коледни добавки за пенсионерите. Нашата политика е за трайно увеличение. 11 % се вдигат пенсиите, заложено е в бюджета. Хората с най-ниски пенсии, които са 523 лв., ще получават по 50 лв., всеки месец, а не 50 лв. еднократно за Коледа“, обясни Асен Василев.

Пакетът от нова помощ за Украйна от 50 млрд. евро се обсъжда от няколко месеца, като нагласите са той да мине максимално бързо, каза още Василев.

„Нагласите са това да се случи на Съвета на ЕС, разговорът е откъде да се вземат тези средства. Основния вариант, който поддържаме, е да дойдат от неусвоените ресурси от Плана за възстановяване - около 93 млрд. лв.“. Финансовият министър заяви, че не било негова работа да иска оставката на здравния министър Хинков, а на премиера и вицепремиера е.

„Това, което казах е, че ако политиката, която примерно аз провеждам или назначенията, които аз правя, бъдат бламирани, това за мен би било повод да си подам оставката. Вече дали това е повод за министър Хинков е въпрос към него“.

По думите му подкрепата към правителството не идва даром.

„Има изключително остри дебати и размяна на реплики. Работа на всеки министър е да намери компромисен вариант и да убеди партиите, които ще го подкрепят. Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите“.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети