Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ателиетата в жилищните сгради отново със статут на апартаменти

Парите

Ателиетата в жилищните сгради отново със статут на апартаменти

Ателиетата в жилищните сгради отново със статут на апартаменти - Tribune.bg
Снимка:

Ателиетата в жилищните сгради отново да имат статута на апартаменти, е обсъждано на последното заседание на работна група за промени в строителните закони и наредби, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Стефан Аспарухов. Промените са по искане на бизнеса и ще се случат след гласуване на измененията в Закона за устройство на територията от парламента. В момента тече тяхното обществено обсъждане.

По искане на Столичната община ателиетата отпаднаха от закона заради порочни практики, при които такива помещения се продават като жилища, а не отговарят на изискванията. За ателие е достатъчно да има санитарен възел, докато за жилище - самостоятелен вход, поне едно помещение за кухня или кухненски бокс, баня с тоалетна, складово помещение, което може да е гараж или мазе. 

Занижените изисквания за ателиетата и по-ниската им цена позволиха през годините жилища новото строителство по документи да се водят ателиета. Един от мотивите на Столичната община за отпадането им от закона бе и това, че живеещите в ателиета дори не са длъжни да се регистрират адресно, защото те не се считаха за жилища. 

По време на заседанието на работната група за промени в строителните закони е имало спор и заради настояването на бранша да се преразгледа статутът на еднофамилните и многофамилните къщи. За тях също има предвидени пари за саниране по плана за възстановяване, но строителите твърдят, че определенията за двата вида къщи в момента не са правилни.

Според наредбата само в многофамилните къщи може да има и други помещения освен жилищни, например магазини, офиси, портиерна, помещения за общо ползване и др. В градовете, обаче, има много еднофамилни къщи с един собственик, в които има магазин на партера, и те не биха могли да се възползват от средствата за саниране.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати