Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Аврамова за тол системата: Спекулира се с твърденията за увеличаване на цените на храните

Парите

Аврамова за тол системата: Спекулира се с твърденията за увеличаване на цените на храните

Снимка:

След въвеждане ѝ поскъпването за бензина ще е 1 ст.

„Малко спекулативни са твърденията, че превозите на стоки от първа необходимост до малките населени места ще окажат влияние върху хранителните стоки, защото точно тези превозни средства от 3,5 до 12 т, които превозват бързооборотните стоки, са с най-ниска тарифа“. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова за въвеждането на новата тол система у нас и спекулациите, че тя ще доведе до поскъпване на редица продукти и услуги.  Тя посочи и че общинската пътна мрежа е безплатна за тежкотоварните превози.

„В изчисленията, направени от Световната банка, най-голямото увеличение ще  е около 1 лев за билет за разстоянието от София до Варна. Това е, при положение, че автобусът е изчислен на 20 пътници, а не на 45 или 50, колкото е 100-процентовият обем. Ако цялата тежест отиде в цената на билета, най-скъпо би бил от Варна до София. От София до Перник имаме минус“, подчерта тя.

Оскъпяването на горивото, което дадоха като пример превозвачите, е некоректно. Ако оскъпяването бъде включено в цената на горивата,  изчисленията са за поскъпване с 1 ст., ако курсът наобратно е празен – 2 ст.

„Ние направихме една среща в МРРБ с превозвачите, след това имаше втора среща и след това чухме техни коментари. Всъщност търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях в голямата си част са неистини, защото ние също сме направили сметки за отражението на тол таксите върху хранителните продукти“, посочи Аврамова пред NOVA.

Тя обясни и че не цялата републиканска и общинска пътна мрежа ще бъде платена. От 40 хил. км. 10 800 км. се включват в тол системата, което е 25% от цялата пътна мрежа. Изваждат се пътищата, които са в лошо състояние и таксата за тях ще е нула.

„Тол системата е един от вариантите да финансираме една система, която от години е недофинансирана и средства, които се определят от бюджета всяка година са недостатъчни да покрием всички нужди за ремонт на пътища“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„8000 км действително, от направената инвентаризация на цялата републиканска пътна мрежа, са в лошо състояние. За да финансираме този сектор, е необходимо да направим и тази тежка и трудна, но необходима реформа и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни е ясно, че няма да е лесно нейното въвеждане“, посочи още министърът.

Тя припомни и 67% от българските граждани искат да бъде въведана тол системата и да има добри пътища у нас.

Работи се регулярно по график, така че технически на 16 август ще има възможност да бъде пусната тол системата.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема