България е една от държавите, които консумират най-малко риба
България е една от държавите, които консумират най-малко риба, стана ясно на кръгла маса "Качеството и безопасността на рибните продукти в България". Заместник-министър на земеделието Георги Събев обясни това с факта, че рибните продукти у нас не влизат в стандартната потребителска кошница.
"Затова по традиция за тях се сещаме само на Никулден. Искаме да напомним, че въпреки скока на цените на храните, тези продукти са достъпни и качествени", изтъкна Андрей Велчев, председател на Сдружение "За достъпна и качествена храна".
В отговор заместник-министърът на земеделието подчерта, че страната ни има традиции в производството на различни храни.
"Историята показва, че рибните продукти са присъствали в диетите на българите много отдавна – риби, раци, миди. Всяка година има 100 000 рибарски билета за любители. Не сме наистина съвсем на дъното", отбеляза Георги Събев. Той прогнозира, че следващите години ще има свръхтърсене на рибни продукти, тъй като те могат да бъдат добър заместител на други източници на протеини.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/balgariya-e-edna-ot-darzhavite/