Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на Европейската инвестиционна банка

Парите

България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на Европейската инвестиционна банка

България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на Европейската инвестиционна банка - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на  гуверньор за България на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция. Министър Петкова  пое поста по време на годишната среща на Банката в Люксембург, където участва и в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН. Съгласно чл. 7 от Процедурния правилник на ЕИБ, позицията на председател на Съвета на гуверньорите се поема за срок от 1 година от всяка страна членка на ротационен принцип.

При поемането на поста министър Петкова увери, че като банка на Европейския съюз ЕИБ ще продължи да предоставя финансиране в подкрепа на ключови приоритети – както в рамките на ЕС, така и извън него. „Групата на ЕИБ има решаваща роля при подкрепата за зелен и дигитален преход, кохезията и регионите, които са най-силно засегнати от инвазията в Украйна“, посочи тя и подчерта, че за поддържане на водещата си роля и при адресиране на предстоящите предизвикателства, Банката ще разчита на своята експертиза и устойчиви капиталови резултати.

В качеството си на председател министър Петкова ще координира работата на Съвета и ще ръководи срещите на гуверньорите, има право да свиква заседания на Съвета по своя инициатива, по искане на някой от останалите гуверньори или от президента на Банката, както и да предлага за гласуване решения.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати