Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ББР може да финансира болниците и да помогне за изчистване на дълговете

Парите

ББР може да финансира болниците и да помогне за изчистване на дълговете

ББР може да финансира болниците и да помогне за изчистване на дълговете - Tribune.bg
Снимка:

Минитерството на здравеопазването подкрепя възможността

Искаме да запознаем директорите на 84 държавни и общински болници с възможностите, които Българска банка за развитие (ББР) може да им осигури. Това заяви министърът на иновациите и развитието доц. Росен Карадимов. Министърът припомни, че Министерски съвет прие нова стратегия на Българската банка за развитие. В самата стратегия здравеопазването е определено като абсолютен приоритет.

Болниците ще бъдат запознати с възможностите за кредитиране - първо като инвестиционно кредитиране, второ като оборот от кредитирането.

“Особено подчертавам това, защото банката е в състояние да даде оборотни средства на болниците, така че да бъдат изчистени техните дългове към доставчиците. По този начин банката би станала единственият кредитор на болниците. Тя ще продължи да бъде пазарен кредитор, но по-важен е ефектът, че тя ще може да контролира финансовите и паричните потоци на лечебните заведения”, заяви министър Карадимов.

Той обясни, че ако една болница има задължение към доставчик, тя дължи лихвата за забавяне, която е около 15% към момента. Ако ББР поеме, болницата ще дължи максимум около 5-6%, при това разсрочено с възможност за дълго плащане.

Вторият инструмент е, че ще предложим да участват по оперативните програми, които Министерството на иновациите и развитието управлява, посочи министърът.

Третият подход е по линия на Фонда на фондовете. "Той ще представи възможностите по новите програми. Това е региони в развитие. Фактически болниците ще имат достъп до 420 млн. лева”, добави министър Карадимов.

Той обясни, че идеята е колкото е възможно заедно с Министерството на здравеопазването да се предложат онези механизми, които малко по-малко да въведат ред в самата система с пазарни механизми и контрол.

“Смятам, че няма нищо по-естествено държавната банка на България, която действа с мандат на правителството, да интервенира в сектор здравеопазване с пазарни механизми, но да гарантира прозрачността на изразходваните средства”, подчерта Карадимов.

Всички болници ще имат достъп до финансирането: „ББР ще влезе там, където търговските банки не искат да влязат, защото е рисково, не е доходно и е дългосрочно“.

Министър Карадимов посочи също така, че сумата на кредита вече не е ограничена, защото ББР е много добре капитализирана финансова институция. „Лимитът беше отменен и той вече не е ограничен до лимита от 5 млн. лв., който съществуваше от 2021 г.“, каза той и добави, че в миналото е имало прекрасен пример за сътрудничество между ББР и ВМА.

Минитерството на здравеопазването ще подкрепи болниците да кандидатстват за финансиране от ББР

Една от задачите на Министерството на здравеопазването са политики за финансовото стабилизиране на лечебните заведения, които са с над 50% участие на държавата. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя уточни, че става дума за над 60 лечебни заведения.

„Приемането на стратегията на Българската банка за развитие от Министерски съвет ни даде повод да представим заедно с Министерството на иновациите възможностите за финансиране“, каза тя.

Министър Кондева очаква лечебните заведения да направят сами анализи и ако имат желание да участват за финансиране както по линия на ББР, така и по европейски проекти. „Всички те трябва да получат разрешение от МЗ. Ние сме тук, за да ги подкрепим в тази посока. Техните проекти ще бъдат за развитие на инфраструктурата, за развитие на апаратурата, но това е нещо, което всяко лечебно заведение само ще прецени дали да участва. Ние трябва да ги подкрепим, ако плановете, които представят, ще доведат до подобряване на здравеопазването в района“, добави здравният министър.

Финансовият анализ към 31 март лечебните заведения са категоризирани в четири групи, съобразно показателите. Към този момент само 6 лечебни заведения са в едно доста тежко финансово състояние. Останалите са в по-добри категории. „Всички, ако могат, трябва да се включат“, каза д-р Кондева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати