Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ББР раздава 60 млн. лв. заеми на ресторантьори, хотелиери и туроператори

Парите

ББР раздава 60 млн. лв. заеми на ресторантьори, хотелиери и туроператори

ББР раздава 60 млн. лв. заеми на ресторантьори, хотелиери и туроператори - Tribune.bg
Снимка:

„Пред вас е новото лице на ББР“, заяви Даниел Лорер

Българската банка за развитие ще раздава кредити на микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш чрез нова програма на стойност 60 млн. лв. Срокът за връщане е 2 години.

Програмата - „Подкрепа за туризма“ – ще обхване и стартиращи компании с просрочени задължения. Това стана ясно при подписването на Меморандум за сътрудничество между ББР и Министерство на туризма, на което присъстваха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, министърът на туризма Христо Проданов и изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

„Пред вас е новото лице на ББР. Всички помните историите от лятото и състоянието, в което намерихме банката. Започваме новата година с ясен пример каква ще бъде ББР. В нейната стратегия е ясно заложена подкрепа за малкия и средния бизнес у нас, за стартиращи компании, за компании в затруднено положение“, заяви Лорер. Той допълни, че се предвижда да продължи подпомагането с нови програми през ББР към най-засегнатите сектори в помощ на българските компании от различни сектори, следващата от които ще е земеделието.

Новата програма осигурява достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски.

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР ще предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г.

Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети