Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БЕХ иска да купи дял в собствеността на „Топлофикация София“ в замяна на дълга към „Булгаргаз“

Парите

БЕХ иска да купи дял в собствеността на „Топлофикация София“ в замяна на дълга към „Булгаргаз“

БЕХ иска да купи дял в собствеността на Топлофикация София в замяна на дълга към Булгаргаз - Tribune.bg
Снимка:

 

БЕХ предлага да купи дял в „Топлофикация София“ като възможно решение на проблема със задлъжнялото дружество. Това каза изпълнителният директор на „Български енергиен холдинг“ Валентин Николов.

Настоящият дълг ще бъде цедиран, а и могло да се направят нужните инвестиции. Николов каза още, че към октомври задълженията на столичното парно са над 719 милиона лева.

„Не финансираме ли няма да питате дали ще остане на студено само София“.

„Топлофикация е изправено пред дългосрочно хронично заболяване и няма да го решим за 4- 5 дена, ще има и още натрупване на дълг“, каза той. Николов обясни, че ще се създаде работна група по случая. 

На брифинга директорът на „Булгаргаз“ изказа възмущение от грубия език, обясни, че обвиненията са несправедливи и обидни, а изнесената информация – лъжа. 

Павлов отрече договорът с „Топлофикация“ да е феодален. Каза още, че „Булгаргаз“ не нагнетява напрежение, а се опитва да намери решение, за да не се спират доставките на всички клиенти. Договорите били еднакви и те не били лихварска компания.

„В момента имаме вземания от „Топлофикация“, не сме банкова институция и лихвите ни са строго определи от МС от 2014г.  и са в изпълнение на регламент на ЕК.

„Топлофикация“ също налага лихви на клиентите си - и това ли е феодално? Тогава да се обърнат към други доставчици“, каза Павлов. 

„Топлофикация София“ няма право да ползва природен газ,  без да го плаща, допълни шефа на „Булгаргаз“.

„Разполагат с още 24 часа, за да платят по договора, но трябва да се намери трайно решение на проблема, за да не се окаже следващия месец в същата ситуация“. 

„Неустойката за забава не е феодална. Всички условия в договорите са ясно разписани и отговарят на условията за търговия с природен газ. Това е сложна търговия, доставките се предплащат. Освен банкова гаранция понякога се изисква и финансово плащане“, обясни Павлов.

Заместник- министърът на енергетиката Мирослав Дамянов заяви, че всички са добре дошли във ведомството. Заяви, че преди 10 дни са имали среща с МЕ, МФ и СОС за „Топлофикация“. Беше категоричен, че електротранспорта и метрото ще получат компенсации заради скъпия ток, но за природния газ такава няма да има. „София няма да остане на студено. Това е проблем, който се влачи десетилетия“, заключи той.    


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети