Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бензинът поскъпнал с 25% от началото на годината

Парите

Бензинът поскъпнал с 25% от началото на годината

Бензинът поскъпнал с 25% от началото на годината - Tribune.bg
Снимка:

С 25% е поскъпнал масовият бензин от началото на годината, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНТ.

По думите му суровият петрол зависи от войната в Украйна и от санкциите, които ЕС може да наложи върху Русия.

„В момента санкции няма и руският суров петрол се продава между 100-110 долара за барел. Руският суров петрол е по-евтин и към момента е забранен в САЩ и Великобритания“, уточни Делчев. Според него при по-дълга война и нови санкции срещу Русия няма да се питаме откъде ще внасяме суров петрол и горива, а за колко време ще има горива.

„В момента хората зареждат по-малко гориво - за по 20, 30 и 40 лева, докато преди поскъпването на петрола резервоарите на автомобилите се пълнили с гориво“, изтъкна Делчев. Той посочи, че отстъпките за търговците на дребно са много ниски, докато при по-големите вериги може да се поддържат добри търговски дейности.

„При малките бензиностанции е трудно да се поддържа нормална търговска дейност. Една от мерките за горивото е да се намали ДДС-то, но други държави предприели други мерки - държавата да субсидира потребителите на горивата“, отбелязва експертът. По негова оценка налагането на тавани върху цените на горивата могат да доведат до диспропорции на пазара и до дефицит.

„В рамките на Петролната и газова асоциация не са коментирани мерки за субсидиране на търговията през държавния бюджета. Въпросът дали ще се стигне до мерки е дали ще продължи натискът на цените на дребно в бензиностанциите. Ако продължи, тогава държавата трябва да се замисли и да се намеси“, настоя Делчев. Той е на мнение, че няма да има поскъпване на цената на горивата за Великден.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети