Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Нинова сваля цената на дървата за огрев, домакинствата ги купуват директно от държавата

Парите

Нинова сваля цената на дървата за огрев, домакинствата ги купуват директно от държавата

Нинова сваля цената на дървата за огрев, домакинствата ги купуват директно от държавата - Tribune.bg
Снимка:

Домакинствата ще купуват дърва за огрев директно от държавата - без надценка и посредници -  обявиха на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов.

„Новината засяга над 1,5 млн. домакинства, които ползват дърва за огрев. Ограничаваме посредниците, които натоварват цената, които купуват дърва, за да ги препродават и директно държавата влиза в ролята си. Например, в един от складовете дървесината се добива и продава на 84 лева, а същата на пазара е 160 лева - почти 100% увеличение заради прекупвачи. С тази мярка гарантираме сигурност, че винаги ще има дърва на достъпна цена", каза още министърът на икономиката. 

За да се ограничат посредниците от днес започват да работят 17 държавни склада, които ще съхраняват дървесината за огрев. Нинова уточни, че съвсем скоро броят на тези складове ще се увеличи до 56.

„От тези складове ще се извозват дървата до домовете на хората, които ще ги потребяват. С тази мярка освен достъпна цена се гарантира, и че Държавните горски стопанства/ДГС/ ще имат дърва. Освен това започва и кампания по наемане на работници, които да добиват самата дървесина. ДГС ще започнат и процедура по закупуване на техника, за добив на дървесината”, подчерта вицепремиерът. Нинова се обърна към кметовете за помощ, за да е ефективна новата мярка. Те трябва да изготвят списъците с нуждаещи се от дърва за огрев.

„Това е пилотен проект, който започва с тези 17 склада. В следващите седмици ще бъдат открити и останалите в районите, където има засилено потребление на дърва за огрев. Целта е да гарантираме доставките не само за този приключващ отоплителен сезон, но и за следващия. Искам да подчертая, че се касае само за местно население, а не и за търговци”, подчерта от своя страна министърът на земеделието Иван Иванов.


Топ новини

виж още
Актуална тема