Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Без заплати в плик: Фирмите с над 100 служители плащат само по банков път

Парите

Без заплати в плик: Фирмите с над 100 служители плащат само по банков път

Без заплати в плик: Фирмите с над 100 служители плащат само по банков път - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите решиха фирмите с над 100 служители да изплащат заплати само по банков път. Това стана с гласовете на 125 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха от БСП, ИТН и Възраждане.

„Таксите са изключително високи на фона на това, което получават българските служители, системата на банкоматите също не е развита“, заяви Георги Гьоков от БСП.

„Преди да пристъпим към спорни стъпки за ограничаване на сивия сектор, може би трябва да помислим дали не затрудняваме хората по този начин. Промените не са най-удачните сега“, заяви той.

Поставен бе и въпросът с таксите при теглене на пари в брой, поддържане на сметка и преводи.

Асен Василев посочи, че банковата асоциация вече декларира, че ще предложи облекчени условия, но само за хората на минимална заплата. На този етап остава неясно как точно хората, които получават заплатите си само по банков път, ще бъдат облекчени с таксите и достъпа до АТМ устройства.

„Банките не губят. Вие не излизате извън обсега на жълтите павета, нямате представа какво се случва в съседните села“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

По темата с банковите такси финансовият министър посочи, че е говорено с банките, които са готови да освободят от такси получаващите минимална заплата лица. Това бе официално заявено и от Асоциацията на банките в България в началото на седмицата.

Асен Василев лансира и идеята във всички пощенски клонове, включително и в малките населени места, да се инсталират терминали, от които да се теглят пари без такса, така че в малките населени места да не става проблем. По думите на министъра това вече е обсъждано с „Борика“, която оперира едноименната система за междубанкови разплащания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети