Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БХРА предлага държавата да плати обезщетения за забавените плащания за украинските бежанци

Парите

БХРА предлага държавата да плати обезщетения за забавените плащания за украинските бежанци

БХРА предлага държавата да плати обезщетения за забавените плащания за украинските бежанци - Tribune.bg
Снимка:

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ предлага държавата да плати обезщетения за забавените плащания за украинските бежанци подчерта председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев на среща между представители на бранша и служебния министър Илин Димитров във Варна, съобщиха от браншовата организация.

"Не беше и не е работа на Министерство на туризма да менажира отново програмата за настаняване на украински бежанци вместо Агенцията за бежанците. Ако все пак се преценява, че ведомството се справя добре с тази задача, то трябва капацитетът на Министерство да бъде подсилен със служители от въпросната агенция, за да не изостават управляващите с решаването на най-наболелите проблеми пред сектора. Това Още повече, че щатът на Агенцията по бежанците е четири пъти по-голям от този на Министерството на туризма", посочи Щерев. По думите му не е нормално изплащането на договорените средства за настаняване на украинските бежанци, които и без друго са крайно недостатъчни, да се бави с дни и с месеци.

"Защото когато бизнесът не плаща навреме на своите доставчици, на комунални дружества, не си връща кредитите или не внася навреме данъците си, предприемачите дължат лихви. А в същото време държавата не спазва обявените от самата нея срокове за разплащане, които имат тежестта на договор. И прехвърля тежестта на хотелиерите", изтъкна Щерев. Според него е редно управляващите да плащат обезщетения за всеки ден забавяне, защото вследствие на сериозните поредици от здравна, военна и икономическа криза, бизнесът няма резерви, с които да се справи със забавянето от страна на държавата.

Щерев бе категоричен, че управляващите трябва да осигурят на бизнеса и компенсации за скъпата вода подобно на тези за електроенергия заради шоковото поскъпване на ВиК услугите в областите Бургас и Варна, в които се намират всички летни курорти.

Председателят на БХРА отбеляза, че най-късно до края на август трябва да бъде обявено ще има ли нова програма за настаняване на бежанци и ако да - при какви условия ще се изпълнява тя.

"Плащанията категорично трябва да са по-високи от тези през пролетта, които бяха по 40 лева на човек на ден, за да могат хотелиерите да поемат разходите за скъпия ток и вода, както и за адекватно изхранване на настанените предимно майки с деца", смята Щерев. Аргументите му са, че от 15-ти септември ще започне освобождаването на персонал от морските хотели и ресторанти.

"И до момента няма никакви мерки обявени за сезонните работници", оплака се председателят на БХРА. Данни на Асоциацията показват, че след края на сезона над 50 на сто от сезонните работници се разделят завинаги с туристическия сектор и търсят постоянно препитание и кариера в други области на икономиката.

"Нова програма за бежанците би подпомогнала оцеляването но хотелиери и запазването на сезонните работници от туристическия сектор, които в противен случай ще излязат на борсата. За това през годините голяма вина има и работата на социалното министерство, което никога не е готово навреме с програмите за квалификация и преквалификация на тези работници и ги пуска през пролетта на следващата година, вместо веднага след летния сезон, от 1-ви октомври, когато от тях наистина има нужда и биха били ефективни", настоя Щерев. Според бранша е необходимо държавата да положи повече усилия за запазването на тези вече обучени работници в сектора чрез различни мерки и програми.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати