Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БиБиСи: Кристалина Георгиева с пост, заеман само от американци

Парите

БиБиСи: Кристалина Георгиева с пост, заеман само от американци

Снимка:

От 1 февруари временно поема Световната банка

От 1 февруари начело на Световната банка ще застане българката Кристалина Георгиева. А причината е изненадващата оставка на досегашния президент на финансовата институция Джим Йон Ким. Стана ясно, че 59-годишният корейски американец ще се върне в частния сектор и "ще се съсредоточи върху увеличаването на инвестициите в инфраструктура в развиващите се страни".

Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор, ще поеме ролята на временен президент. Тя се върна в Световната банка по покана на Ким, след като преди това беше комисар по бюджета на Европейската комисия. 

„Ще застане ли начело на Световната банка отново кандидат на САЩ - така, като винаги е било?“ - този въпрос задава икономическият анализатор на БиБиСи Андрю Уолкър. Той описва и казуса като една голяма международна политическа рана, която вероятно ще се разпали отново.

Традицията американец да е начело на институцията датира от нейното създаване през 40-те години след Втората световна война. Американците управляват Световната банка, а европеец отговаря за Международния валутен фонд. Така е било винаги. Това е споразумение, което мнозина считат за анахронични. Двете институции вече разполагат с по-формализирани процедури за подбор, а последните европейски и американски кандидати за постовете бяха изправени пред предизвикателства. Когато беше назначен за първи път на поста, Джим Йон Ким бе номиниран от администрацията на Обама, но имаше за конкуренти колумбиец и нигериец.

Досега следвоенната договорка винаги е надделявала. Ще бъдат ли САЩ под председателството на Тръмп отворени за идеята за прекратяване на това споразумение? Това би било голяма изненада, коментира БиБиСи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема