Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бисер Петков: През 2020 г. ще има по-съществено повишаване на пенсиите

Парите

Бисер Петков: През 2020 г. ще има по-съществено повишаване на пенсиите

Бисер Петков: През 2020 г. ще има по-съществено повишаване на пенсиите - Tribune.bg
Снимка:

Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 година. Това се посочва в приветствие на социалния министър  по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Бисер Петков припомня, че след встъпването в длъжност на правителството през май 2017 г. значително бяга повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност. А от 1 юли тази година всички пенсии бяха повишени с 5,7%, което е най-голямото увеличение за последните години.

От 1 септември започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания съобразно индивидуална оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите „Социално подпомагане“ са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ, се посочва още в приветствието, качено на сайта на социалното министерство. Паралелно с това правителството осигури устойчивост чрез финансиране от държавния бюджет на услугите „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“, които се ползват от над 12 хил. възрастни лица в невъзможност за самообслужване.

Министърът посочва и че продължава реализирането на първия план за изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018-2021 година. В него е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги. Стартира и изпълнението за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на над 17 000 нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още