Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Биткойнът стана официално платежно средство в Ел Салвадор

Парите

Биткойнът стана официално платежно средство в Ел Салвадор

Снимка:

Ел Салвадор стана първата страна в света, в която биткойнът е официално платежно средство, пишат световните агенции.

Конгресът одобри предложението на младия президент Наийб Букеле с 62 от 84 възможни гласа. 39-годишният държавен глава  обяви, че решението е историческо и че ще улесни салвадорците, живеещи в чужбина да изпращат пари в родината си.

Биткойнът ще стане законно платежно средство, заедно с щатския долар, след 90 дни, отбелязва Би Би Си.

Новият закон означава, че всеки бизнес трябва да приеме биткойна като законно платежно средство за стоки или услуги, освен ако не е в състояние да предостави технологията, необходима за извършване на транзакцията.

„Това ще донесе финансови постъпления, инвестиции, туризъм, иновации и икономическо развитие за страната ни“, заяви президентът в Туитър.

Преди това той каза, че този ход ще отвори финансовите услуги за 70% от салвадоранците, които нямат банкови сметки.

Икономиката на Ел Салвадор разчита основно на парични преводи или пари, изпратени от чужбина, които съставляват около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Повече от два милиона салвадорци живеят извън страната, но продължават да поддържат тесни връзки с родното си място, изпращайки повече от 4 млрд. долара всяка година.

Някои финансови и правни наблюдатели описаха промяната в закона като забележително постижение и промяна на играта, докато други изразиха опасения за нестабилността на криптовалутата.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още