Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бюджетна комисия избра правилата за избор на подуправители на БНБ

Парите

Бюджетна комисия избра правилата за избор на подуправители на БНБ

Бюджетна комисия избра правилата за избор на подуправители на БНБ - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители приеха правила за избор на подуправители на БНБ, както и правила за избор на заместник-председатели и двама членове на Сметната палата. По време на заседанието се коментира, че Петър Чобанов от ДПС вероятно ще бъде кандидат за подуправител на БНБ.

Народните представители приеха Проект на Решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител – ръководител на управление „Банково“ и на кандидат за подуправител – ръководител на управление „Емисионно“ на Българската народна банка. В процедурните правила влизат - представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Кандидатът се представя от управителя на БНБ като депутатите решиха представянето да бъде удължено на 7 минути вместо на две.

Депутатите приеха и Проект на Решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за двама заместник-председатели и двама членове на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. Според приетите правила предложението за кандидати за заместник-председатели се прави от председателя на Сметната палата като представянето на кандидата се увеличи от 2 на 7 минути.

По време на заседанието Тошко Йорданов от ИТН коментира, че според него единият подуправител на БНБ ще бъде Петър Чобанов от ДПС. След заседанието Чобанов посочи: „чувам за подобни намеци. Дайте да извървим процедурата и да видим кой ще бъде избран за кандидат. Да не изпреварваме събитията“, посочи той.

След заседанието Георги Ганев от ПП-ДБ отбеляза, че в момента има трима кандидати за управител на БНБ. „Имаме разговори с кандидатите, утре имаме среща с Радев и въз основа на разговорите с кандидатите ще се вземе решение кого да подкрепим“, обясни той.

„Мисля, че без да предопределям решението на групата измежду посочените кандидати има човек, който ние смятаме за подходящ“, обяви Ганев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати