Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Комисията по бюджет реши: 0% ДДС за хляба

Парите

Комисията по бюджет реши: 0% ДДС за хляба

Комисията по бюджет реши: 0% ДДС за хляба - Tribune.bg
Снимка:

Отпадна по-ниският ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене на актуализацията на бюджета 0% ДДС за хляба. Няма да се намалява от 20 на 9 % ДДС ставката за олиото, плодовете и зеленчуците. Актуализираните годишни разчети предвиждат приходите от ДДС за 2022 г. да бъдат в размер на 15 260,0 млн. лв.

От ИТН настояваха ставката 9% ДДС да се отнася за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио и 0% ДДС на брашното. От друга страна, ГЕРБ искаха диференцирана ДДС ставка от 9 % за плодове, зеленчуци, мляко, месо и храни от първа необходимост, както и продължаване на намаленото ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги.

В хода на обсъжданията стана ясно, че Министерство на финансите се опитва да води политика без диференцирани ДДС ставки. Вицепремиерът в оставка Асен Василев поясни, че що се отнася до предложението на ИТН, става дума за общо данъчен ефект от почти 100 млн. лв., а това на ГЕРБ за храните ще струва 395 млн. лв. на 6 месеца. Василев обърна внимание и на това, че в разходната част на актуализирания бюджет има предвидени средства за подпомагане на производители.

В актуализацията на бюджета е заложено покачване на лимита на новия държавен дълг до 10 млрд. и 300 млн. лв. Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11.9% и икономически растеж от 2.9%.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати