Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бюджетната комисия одобри парите на общественото осигуряване и на НЗОК за догодина

Парите

Бюджетната комисия одобри парите на общественото осигуряване и на НЗОК за догодина

Снимка:

Текстовете ще бъдат финализирани на извънредното пленарно заседание във вторник

Без дебат парламентарната Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., БГНЕС. Текстовете ще бъдат финализирани на извънредно пленарно заседание идния вторник.

Догодина за изплащане на пенсии са предвидени 12,346 млрд. лв., което е с 1,770 млрд. лв. повече, в сравнение с разходите през настоящата година.

Депутатите от ресорната комисия приеха предвиденото от 1 януари 2021 г. увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. От 1 януари 2021 г. се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г. се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. се предвижда да достигне 488,97 лв., което е ръст с близо 77 лв. или 18,6 на сто спрямо сегашната ѝ стойност.

До месец март на 2021 г. ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички 2,104 млн. пенсионери в размер на 50 лв. месечно.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 000 лв. също се запазва.

В периода от 1 януари до 30 юни 2021 г. всички хора, които са пропуснали 5-годишния срок за промяна на избора на осигуряване в универсален пенсионен фонд, могат да упражнят това свое право. В същия период, лицата, на които вече е отпусната пенсия без да са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването ѝ без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд „Пенсии“ средствата си от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд.

Депутатите от бюджетната комисия приеха за второ четене и бюджета на НЗОК за следващата година, съобщи БНТ. Парите за болниците се увеличават с почти 383 милиона и ще достигнат 2,645 млрд. лв.

Заложените средства за лекарства са 1,332 млрд. лв. – с 88 милиона лева повече в сравнение с тази година. 115,98 милиона са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ – по това перо заложеното увеличение е с около 6 милиона лева. Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 милиона лева.

През бюджета на здравната каса са заложени промени, които предвиждат специалистите по здравни грижи да сключват договори с фонда. За тази цел в бюджета за догодина са заложени 20 милиона лева. Заложеният резерв за непредвидени разходи е 149 561 млн. лв.  

 

 


Коментари (2)

Мина Да не им е пръ.нал слон в ушите на тези хора. Няма експерт, който да не ги предупреждава,че с това вдигане предимно на минималната пенсия , ще разрушат основите на пенсионната система. Ваучери за ток, храна, също могат да допълнят ниските пенсии до 300 лева, както са обещали.Но да не вземат да фалират осигурителния институт заради хора,които са били некоректни към държавата.Отворете си ушите , защото ще ни излезе солено това упражнение.
19.11.2020 19:16 / Отговор
Марто Ако службите си бяха свършили работата и бяха спрели навреме фараон Цветан Василев и неговата пирамида КТБ, сега парите за обществено осигуряване и за здравни грижи щяха да бъдат с няколко милиарда повече, които бяха ограбени от Цветан Василев!!!
20.11.2020 12:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още