Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бюджетната комисия прие на първо четене закона за държавния бюджет

Парите

Бюджетната комисия прие на първо четене закона за държавния бюджет

Бюджетната комисия прие на първо четене закона за държавния бюджет - Tribune.bg
Снимка:

Над три часа и половина отне на Комисията по бюджет и финанси към НС да приеме Законопроекта за Държавния бюджет за 2024 г. на първо четене. Това стана с гласовете на 13 депутати. Шестима гласуваха „против“, а „въздържал се“ нямаше, пише financialtribune.bg.

В предшествалата дискусия Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС коментира, че на първо място са имали и продължават да имат различния по отношение на заложения растеж на икономиката от 3,2%. Тя определи прогнозата на МФ като „надценена“. Петкова посочи, че след разговори с финансовия министър са направени промени в приходната и разходната част на бюджета. „Смятаме, че това е стъпка в правилната посока“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тя обясни, че според нейната парламентарна група дефицитът трябва да бъде под 3% и трябва да се постигне балансиран бюджет в рамките на тригодишната бюджетна прогноза.

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че партията му няма да подкрепи Бюджета в пленарна зала. Той отбеляза, че в Бюджета се предвижда МФ да изкупи дълга на „Топлофикация София“ и запита на какво се дължи това. Йорданов подчерта, че приходите са надценени. „Външният дълг преди появата на Василев е 20 млрд.лв., а сега е 48,9 млрд. лв.“, съобщи председателят на ПГ на ИТН. Йорданов каза още, че няма българин, който да не знае, че спестяванията му са с 30% надолу.

Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепят бюджета на първо четене, но поясни, че имат предложения, които ще представят между първо и второ четене. По думите му основните проблеми са били дълга, нарастването на дълга в следствие на дефицита, капиталовата програма и др. Според него дискусията е била изключително ползотворна и не са провеждали такава от години. „Подкрепям дефицити, които отиват за инфраструктура“, призна Цонев.

Румен Гечев от БСП разкритикува, че по отношение на растежа на икономиката, оценката на МФ е по-скоро оптимистична. Според него приемането ни в Еврозоната ще стане по политически причини, а не по икономически. „Сбъркана ни е философията на Бюджета“, смята той.

Депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев запита дали в бюджета е предвидено да се продава земя. „Няма предвидени приходи от продажба на земя“, увери финансовият министър Асен Василев и подчерта, че това са спекулации.

Георги Ганев от ПП-ДБ посочи, че по-реалистичното планиране в бюджета не е дефект. „Не смятам, че този бюджет представлява натиск от гледна точка на инфлацията“, отбеляза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети